Ads Top

Žena bi trebala biti glava kuće - Jer dosta brže sazrijeva od muškaraca: 10 dedinih savjeta za uspješan brak

 Prošao sam mnogo toga u životu, nagledao se svega i svačega, dosta stvari sam iskusio i na svojoj koži, koje kada bi vam pričao možda mi čak ne bi ste ni povjerovali. Ali takav je život, šta nosi noć, a šta dan nikad unaprijed nećeš saznati.


Jedino šta bi vas mogao nasavjetovati, da li to bilo žensko, da li muško, u životu vam je najbitnije uspješan brak i zdrava porodica. Sve ostalo su nebitne stvari bez kojih se itekako može. Međutim da bi taj brak opstao trebali bi se pridržavati određenih stvari, pa sam vam takođe i spremio par savjeta kako bi vaša bračna zajednica iša u pravo smjeru.


1. Brak nije igra


Ovo je glavni savjet za nezrele osobe. Ako ste se odlučili oženiti/udati, morate biti spremni da prihvatite težinu toga. Budite svjesni, kada se oženite vaš život se mjenja iz korijena. Međutim postoje ljudi koji nastavljaju živiti onako kako su navikli, no to nije nimalo pametna opcija ukoliko bi ste željeli dugotrajan i uspješan brak.


2. Žena bi trebala biti glava kuće - Jer dosta brže sazrijeva od muškaraca


Poznato je da žene sazrijevaju brže od muškaraca, šta više, postoji i dokazi za to.  Ako ste primjetili da vaša supruga ima bolje razmišljanje od vašeg, odmaknite se sa mjesta prestola i prepustite njoj da upravlja kućom. Morate znati, htjeti nešto a ne znate, može vam samo u propast odvesti.


3. Muškarac ne smije varati ženu


U zdravoj porodici muškarac nikada ne vara ženu, niti obrnuto. Najčešće za primjer navodim muškarce, jer su oni dosta skloniji prevarama nego žene. Naravno, i na žene koje varaju ovo se odnosi. Međutim dosta veći je postotak muškaraca koji varaju svoju ljepšu polovinu pa zarad toga sam prvenstveno njih naveo.


Sve u svemu, ko god se odlučio na taj korak, vjerujte nije se dobro proveo. Kad tad đavo dođe po svoje. Možete vi kriti jedno vrijeme, ali budite sigurno da nećete tako moći do vijeka. Jer laž se sakriti ne može, kad tad će izaći na vidjelo.


4. Poštovanje je obavezno


Bez obostranog poštovanja teško da može opstati i jedna bračna zajednica. Poštovati bračnog druga znači živiti život u miru, bez svađe i nervoze. No, svi znamo gdje nema mira, tu nema ni života.


5. Pomoć partneru


Svojoj voljenoj osobi svaki partner treba pomoći. Nebitno da li je to u pitanju neki teži muški posao, ili ti spremanje ručka. Što se kaže bitno je učestvovati. Navest ću vam primjer, ako supruga sprema ručak, vama kao muškarcu ništa neće faliti ukoliko joj donesete potrebne namirnice ili ti sperete sudove.


Takođe i žene, ukoliko muž kopa kanal ispred kuće. Vama ništa neće faliti da budete tu ukoliko mu nešto zatreba kako bi ste donjeli. Shvatite niko nije rekao da trebate vi kopati kanal. Ali bitan je vid pažnje, to se jako cijeni.


6. Podrška


Da bi među bračnim supružnicima vladala sloga i harmonija, potrebno je uvjek jedno drugo da podržavate. Podržati voljenu osobu, znači dati joj do znanja koliko je zapravo neizmjerno voliš.


7. Kultura


Nikada ne koristite ružne riječi u komunikaciji za partnerom. To nije osobina koja će privuči bilo koga. Naprotiv, samo će ga distancirati od vas.


8. Karakter


Znate kako se kaže: "Ljepota nas privlači, a karakter nas zadržava". To nije džaba rečeno. U narodu se takođeu kaže: "Džaba ti sve u životu ako si karakter izgubio.


9. Ljepota je prolazna


Ne zaljubljujte se u ljepotu, ona je prolazna. Zaljubite se u dobru dušu čovjeka, ona će vas odvesti na tron.


10. Ko voli on se mijenja


Ako vašem partneru smetaju neke stvari što radite. Potrudite se da uvidite svoju grešku i ako ikako možete, promjenite je. To je veoma bitna stavka za uspješan brak.


Autor teksta: E.T


Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Pokreće Blogger.