Ads Top

Djeca nisu dužna poštovati roditelja, ukoliko roditelj ne poštuje njih - 8 savjeta stare bake

 Nikada mi neće biti jasno zbog čega većina roditelja smatra da njegovo dijete sutra kad ostari mora preuzeti brigu o njemu. Mnogi sebi daju za pravo da upravljaju životima svoje djece, ne razmišljajući da li to njima smeta uopšte. Najbitnije je da je njima lijepo, a sve ostalo je manje važno. Imala bi par savjeta za sve roditelje:


1. Djeca nisu dužna poštovati roditelja, ukoliko roditelj ne poštuje njih


Poštovanje se ne može dobiti na silu, poštovanje se treba zaslužiti. Mnogi roditelji ne prave razliku između poštovanja i strahopoštovanja. Zbog toga većina danas i prolazi tako što starost dočekuju sami.


2. I roditelj treba da zna svoje granice


Svaki roditelj je imao svog roditelja, i vrlo dobro zna koje su stvari lično njemu smetale iz svog iskustva. Međutim sve to zaboravi kada je u pitanju njegovo dijete. Greška mnogih roditelja jeste što se ne znaju zaustaviti na vrijeme, tek kada dobije povratnu od svog dijeteta, tek tada shvati neke stvari, međutim u većini slučajeva tada bude već kasno da bi se neke stvari vratile na staro.


3. Svoja djeca se nikad ne ponižavaju


U zadnje vrijeme slušam mnogo roditelja kako ponižavaju svoju dijecu, praveći se da su oni u njihovim godinama bili bolji. Dragi moji svoja dijeca i kada su kriva nikada se ne trebaju poniziti, svoja dijeca se uzdišu, i sa ponosom se govori o njima.


4. Djeca treba da vas vole a ne da vas se plaše


Od toga što ste dijecu preplašili nećete imati ništa. Šta više samim tim samo sebi možete napraviti probleme, tako što i kada pogriješe neke stvari neće se usuditi da vam kažu, pa se ići samo dublje i dublje. Trudite se da vas vaša dijeca vole, kako bi ste im mogli pomoći u usmjeriti ih na pravi put.


5. Roditelji se ne bi smjeli mješati u brak svog dijeteta


Najveća greška roditelja jeste što se mješaju u živote svoje dijece. Tek kada ti životi odu u propast, onda shvate šta su uradili, nažalost to tada već bude kasno. Zato na vrijeme se kucnite u glavu, i shvatite, ako se vašem dijetetu živi sa svojom izabranicom, vi nemate nikakvo pravo da taj brak uništavate.


6. Roditelji treba biti primjer dijetetu


Jako bitno u životu jednog dijeteta jeste da ima primjernog roditelja, na kojeg će se moći ugledati kako bude odrastao. Poznati su primjeri da dijeca kopiraju svoje roditelje, zarad toga dobro vodite računa kako se ponašate, jer sutra će i vaše dijete krenuti vašim stopama. Zbog toga se u narodu i kaže: "Uvjek će ti se vratiti onako kako si zaslužio".


7. Roditelji nemaju pravo držati lekciju djetetu u koliko nisu kompetentni za takvo nešto


Ne možete svom dijetetu pričati o moralu ukoliko vi niste moralni, ne možete mu pričati o karakteru u koliko ste vi beskarakterni. Zato prvo skontajte da li imate argumente za to što želiti reći, pa tek onda izgovorite.


8. Djeca se ne trebaju opterećavati svojim problemima


Poznajem dosta roditelja koji za svaki svoj problem prvo šta rade, zovu dijecu i prepričavaju. Umjesto što trebaju izbjegavati da stresaju svoju dijecu, ne oni o tome ne razmišljaju, bitno im je jedino da sebi olakšaju.


Svojoj dijeci se ne govore stvari što bi im mogle naškoditi. Nit će vam moći pomoći nit išta. Trudite se da svojoj dijeci olakšate život, a ne da ga otežate.


Autor teksta: E.T


Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Pokreće Blogger.