Ads Top

Nevaspitano ponašanje i ružne riječi ne priliče jednoj dami - 10 pravila bontona koja mnogi krše

 Kulturno ponašanje je postala najbitnija stavka današnjeg društva. Svaka osoba naročito žena treba se prdržavati narednih deset pravila lijepog ponašanja ili ti bontona kako bi bilo cjenjenija u u svom okruženju:


1. Žena trebiti btii dama uvjek elegantna i sa stilom


Žena uvjek treba isticati svoje lijepe manire, njen stas u društvu mnogo toga govori o njoj. Uvjek treba biti lijepo odjevena i sa stilom. Njena elegancija treba biti u granicama, nit previše provokativno, niti u potpunosti prekrivena. Haljinica do ispod koljena će biti sasvim uredu.


2. Obavezno se jede viljuškom i nožem - Ne rukama!


U društvu se uvjek koristi pribor za jelo. To je jedno od glavnih pravila bontona koji mnogi krše. U kulturnom okruženju kada bi se ruke upotrijebile umjesto pribora za jelo, svima mi bilo jasno, ko ste i šta ste.


3. Nevaspitano ponašanje i ružne riječi ne priliče jednoj dami


Jedna dama se ne koristi žargonski rečeno "Seljačkim izrazima". Prosto ponašanje ne priiči niti jednoj ženi, naročito ne dami.


4. U društvu treba svakoga saslušati


Svakako prvo saslušajte i završiti sa njegovom temom, kako bi pokrenuli svoju. Nikome ne smijete upadati u riječ kako bi ste temu usmjerili na svoju stranu. To je jako nekulturno, i samim tim, ubrzo će te biti odbačeni od strane normalnog društva.


5. Kada vam neko priča ne gledajte sa strane


Jako je nekulturno slušati nekoga da vam priča, a vi da gledate na stranu. Samim tim ne samo da toj osobi ne iskazujete poštovanje, takođe time i sebe ponižavate i padate u očima drugih ljudi.


6. U goste se nikada ne ide bez poklona


Red se mora znati, nije bitno šta je to u kesi, znak pažnje je bitan. To je jedno od pravila bontona koje malo ko praktikuje, a vjerujte da bi trebali. Ljudi su takvi uvjek će nešto prokomentarisati, a time će te im dati idealnu temu za razgovor.


7. Prava dama bira mjesto gdje će odsjesti


Ni jedna žena ne bi trebala sebi dozvoliti odsjedanje u kafani, tu nije mjesto jednoj dami. Dama treba odsjedati na kulturnim mjestima, poput restorana i ostalih destinacija gdje dolazi normalan svijet.


8. Telefon se ne koristi u društvu


Jako je nekulturno u društvo držati telefon u rukama. Međutim ovog pravila se danas skoro pa niko ne pridržava. Gdje god da se udje i pogleda oko sebe, narod više gleda u telefon nego u osobu sa kojom pije kafu. Ovo pravilo prihvatite u potpunosi, i ne dolazite u dodir sa telefonom kada sa nekim vršite konverzaciju, vjerujte bićete mi zahvalni.


9. Djeca se ne puštaju blizu kafe


Kada vam dolaze gosti, djeci se posebno pripremi jedna soba, gdje će oni biti. Ni slučajno im ne treba dopustiti da prilaze stolu za kojim sjede gosti. To je jako nekulturno, jer gosti nisu došli da bi gledali u djecu, nego su došli prvenstveno radi vas.


10. Nigdje se ne ide nenajavljen


To je stvar odgoja i vaspitanja, a ukoliko niste vaspitani na takav način onda bi ste se ovog pravila trebali striktno pridržavati. Prije nego želite krenuti nekom u goste, prvo se najavite toj osobi, jer vrijeme je takvo došlo, postoji mogućnost da vas pojedinci neće pustiti unutar ukoliko im se nista najavili.


Autor teksta: E.T


Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Pokreće Blogger.