Ads Top

Vodite računa skim se družite - Većina njih su tu da vas unište i vide na dnu: 8 savjeta mudre bake

 U životu sam mnogo toga prošla, bilo je i dobrih a Boga mi i loših dana. Nekad kažem da mi je sad da se vratim u mladost a da imam ovu pamet. Nikada ne bi ponovila greške kroz koje sam prošla. Sada bi svakom znala reći:


1. Slušaj starije od sebe


Dobro povedite računa kada vam stariji govore šta valja a šta ne valja. Vjerujte oni vam to govore upravo zbog toga što su zapravo oni učili na svojim greškama. Jednostavno rečeno, lakše vam je da učite na tuđim greškama nego na svojim.


2. Roditelj te nikad neće na zlo navratiti


Trudite se uvjek da saslušate svoje roditelje, i da ih poslušate. Morate znati da vam niko ne može želiti dobro kao što vam želi vaš roditelj. To vam je jedini pravi i iskreni prijatelj koji je spreman na sve samo da bi vama bilo dobro.


3. Tri puta mjeri - Jednom sjeci


U životu se uvjek vodite ovom starom izrekom. Nikada ne donosi odluke na brzinu. Prvo dobro provjeri da li će to biti dobro po tebe pa onda odluči. Jer sekunde su živaca i nervoze a godine kajanja. 


4. Ne radi drugome što ne bi volio da on tebi uradi


Prema drugima se uvjek ophodite sa poštovanjem. Dobar čovjek zna poštovati dijete a kamoli odraslu osobu. Gledaj da nikada ne budeš krivac za nečiju lošu sreću koja ga je zadesila. Jer, samo se postavi ti na njegovo mjesto i razmisli kako bi tebi bilo.


5. Ne gledaj ljude sa visine


Nikada se nemoj praviti bolji od ostalih. Jer sudbina je čudo, nikada ne znaš na kakve puteve te život može navesti. Danas možeš imati sve, a sutra možeš sve izgubiti. 


6. Cijeni svoju porodicu


Ne dozvoli sebi da se ophodiš bolje prema drugim ljudima, nego prema članovima svoje porodice. Samo shvatite, sutra da ostanete sami niko od drugih ljudi neće se tu naći da vam pomogne. A vaša porodica će uvjek biti tu za tebe.


7. Pomozite svima koliko možete


Ne dozvolite sebi da prođete pokraj siromaha a da mu ne pomognete, naravno ukoliko ste u mogućnosti. Nikad ne znate kada će vam upravo ta sadaka spasiti život.


8. Vodite računa skim se družite 


Većina njih su tu da vas unište i vide na dnu. Zato dobro povedite računa koga puštate u svoju blizinu. Uvjek se držite provjerenih ljudi, ne dozvoli sebi da odbaciš prave ljude zarad nekoga ko će te izdati kada se najmanje budeš nadao.


Autor teksta: E.T


Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Pokreće Blogger.