Ads Top

Mnogi se razvode jer im se roditelji petljaju u život - 10 savjeta psihologa za miran brak

 Razvod na današnjem vremenu je postao potpuno normalna stvar. Nekad davno razvod se smatrao kao obilježje za čitav život, pogotov kada je u pitanju ženski pol. Danas to više nije tako, što mi je na neki način i drago. Niko ne treba da bude osuđen samo zbog toga što se razveo.


Zbog učestalog broja razvoda odlučio sam sa psihološke strane odrediti 10 glavnih pravila kako bi jedna bračna zajednica uspjela.


1. Poštovanje


Ni jedna bračna zajednica ne opstaje gdje nema uzajamnog poštovanja. Glavni stub uspješnog braka  jeste poštovanje. Kada se takvo nešto izgubi onda nema ni svrhe biti u takvom braku.


2. Ljubav


Gdje nema ljubavi tu nema ni života. Izreka koja je davno rečena. Zbog toga ljubav u braku se uvjek treba njegovati i održavati kao od prvog trenutka kada su se supružnici upoznali.


3. Mješanje drugih


Mnogi se razvode jer im se prvenstveno roditelji petljaju u život. Da kažemo to je većinski problem mnogih razvoda. Zarad toga potrebno je da na vrijeme svakoga postavite na mjesto. Kako vam u budućnosti ne bi mogao praviti eventualne probleme.


4. Ljubomora


Ljubomora u braku dozvoljena je u određenoj granici. To je da kažemo na neki način i lijepo. Samim tim pokazujete da vam je stalo do osobe. Međutim postoje ljudi koji su opsesivno ljubomorni. E takva ljubomora bi vas mogla koštati braka.


5. Opterećenost


Ne dozvolite sebi da gušite svog partnera. Morate shvatiti da je svakom potreban odušak i odmor od svega. Drugačije rečeno svako mora imati svojih 5 minuta mira samo za sebe.


6. Svađa


U svakom braku je normalno da se supružnici posvađaju. Kao što se u narodu kaže: "Oko na oko zaigra a da neće čovjek na čovjeka". Međutim i u najvećem bijesu morate povesti računa šta će te kome izgovoriti. Jer sekunde su ljutnje a kajanja su zauvjek.


7. Partnera stavite na prvo mjesto


Partner bi trebao da vam bude glavna osoba u vašem životu. Pa tek onda svi ostali. Roditelje treba poštovati ali nikako ih ne smijete postaviti na mjesto ispred partnera. To bi vam moglo donjeti samo probleme u životu.


8. Budite kulturni


Kultura osoba je dosta privlačnija i zanimljivija od proste. Povedite računa o svom ponašanju pred partnerom. Ne dozvolite sebi zarad vašeg ponašanja da neko odustane od vas.


9. Poniženje


Ne bi ste smjeli nikoga ponižavati, niti sebi dozvoliti da vas neko ponižava. Takva bračna zajednica će da pukne kad tad.


10. Laž i obmana


Postoji jedna kratna narodna poslovica: "U laži su kratke noge". Tako vam je i u braku. Kada god pokušate slagati vašeg partnera morate biti svjesni da će se istina otkriti kad tada. Zarad toga dobro se skontajte da li je to dobro po vas.


Autor teksta: E.T


Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Pokreće Blogger.