Ads Top

Dobro nama Bog daje išta dobro, kakav smo narod postali - 10 savjeta mudre bake Zorke

 Pitamo se šta nam se to dešava ? Jel moguće da je sve krenulo niz brdo ? Međutim niko se ne zapita da li smo mi krivi za ove sve katastrofe što se zbivaju oko nas. Narod bi se trebao malo više posvetiti prošlosti i slediti oko što su radili njihovi preci, a to je malo više se okrenuti prema Bogu, nebitno koje vjeroispovjesti bio. Znaj samo da ni jedna vjera neće na zlo navratiti, i ni jednu vjeru ne treba osuditi. Da smo mi Bogdom svi vjernici i dobri ljudi, ništa loše nam se ne bi dešavalo. Deset savjeta mudre bake Zorke za bolje sutra.


1. Narod je počeo da veliča nemoral


To se u istoriji nikada nije moglo desiti. Nemoral se strogo osuđivao, čak u pojedinim regijama i kažnjavao. Međutim danas je došlo moderno vrijeme, gdje se moralnoj osobi podsmjehuju, i kasnije se pitaju zbog čega nam se neke stvari dešavaju. Pa ljudi razmislite malo da nije greška u vama ?


2. Narod se okrenuo od vjere


Dobro nama Bog daje išta dobro, kakav smo narod postali. Džamije, crkve, katedrale, sve je to postalo prazno. Ostala je jos šakica vjernika koje se bore za dobrobit čovječanstva, ovi drugi svi su se okrenuli prema stvarima koje vjera strogo zabranjuje, al opravdavaju se činjenicom: "Kad mogu svi - Mogu i ja."


3. Opsovati se postalo sasvim normalno


U moje vrijeme spomenuti a kamoli opsovati neku Božiju strahotu je bilo nezamislivo. Danas je to postalo kao dobar dan, gdje god kreneš možeš čuti razne psovke koje su najčešće usmjerene ka vrijeđanju Božijih svetinja.


4. Preovladao je blud i nemoral


Da li je normalno da nam svakim danom televizija plasira nemoralna izdanja na svojim kanalima, i da je to sasvim normalno postalo ? Bitno im je da zarade novac a to što će neko dijete upropastiti, nije ih briga.


5. Brat brata ne voli


Rijetkost je pronaći dva brata da se vole i poštuju. Koga god upitate za brata, većina njih će vam odgovoriti da nisu u dobrim odnosima. Dopustili smo da nas posvađaju materijalne stvari sa našim najmilijima ? Umjesto da gledamo kako pomoći jedan drugome, danas je postalo bitno kako odmoći svome najrođenijem.


6. Narod puca od zavidnosti


Na svakog čošku mogu se čuti ogovaranja, ko ima više para, i ko vozi bolje auto. Samo to je danas postalo bitno, nebitno je kakav si čovjek, bitno je postalo takmičiti se sa komšijom ko će imati veću kuću ili ti voziti bolji automobil.


7. Narod nikad nije zadovoljan


Ne znam koliko ljudima da daš, oni će opet htjeti više. U moje vrijeme svi smo bili jednaki, i bili smo mnogo srećniji nego ovi danas. Danas imaju sve, ali sve džaba kad sreće nemaju.


8. Narod je postao kvaran


Vrijeme je takvo došlo da nikome ne možeš vjerovati na riječ. Jer, računaj čim mu ispadne prilika da može profitirati na vama, on će vas izdati. Neće se ni okrenuti za vama, nit će ga zanimati kako ste, samo nek je njemu dobro.


9. Nekad davno stariji su se poštovali


U moje vrijeme znalo se ko je stariji i kako se treba ophoditi prema njemu. Danas se to više ne poštuje. Kud će te dalje, više ni svoje roditelje neće da prigledaju po stare dane, nego ih šalju u staračke domove, al polako, doćećete i vi na te grane, pa će te vidit kako duša bole kada dijeca okrenu glavu od vas.


10. Omladina se izopačila


Brak se više ne smatra svetinjom. Razilaze se za svaku sitnicu. Poštovanja je sve manje i manje, a granice živaca su postale minimalne. Ne znam dijeco moje dokle ćemo ovako dogurati, ali na dobro nam sigurno neće izaći.


Autor teksta: E.T


Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Pokreće Blogger.